De rollen van gemeente Hengelo 

https://www.kavelsinhengelo.nl/hengelo-helpt/de-gemeente-als-bouwpartner/headerbeeld-03jpg/RESIZE-image-header.jpg

De gemeente als bouwpartner


Wist u dat de gemeente meerdere petten op heeft als het gaat om het hele bouwproces? U heeft regelmatig contact met uw klantbegeleider maar er zijn veel meer afdelingen betrokken bij de bouw. Om u een beetje wegwijs te maken in de organisatie, hebben we de diverse rollen van de gemeente beschreven. Uiteraard blijft uw klantbegeleider uw eerste aanspreekpunt.

Uitvoerder (bouw- en woonrijp maken)

Voordat de gemeente kavels kan verkopen, moet zij ervoor zorgen, dat deze kavels bouwrijp zijn gemaakt. Dat betekent dat zij de grond moet bewerken zodat het klaar is voor bebouwing. Hierbij kunt u denken aan grondverbetering of het verwijderen van begroeiing. Daarnaast is de gemeente verantwoordelijk voor het aanleggen van bouwwegen. Zodra de meeste woningen in een straat zijn opgeleverd, richt de gemeente de straten in. De gemeente zorgt voor de definitieve bestrating, de aanplant van het groen, de inrichting van de speelplekken, het plaatsen van de lantaarns en eventueel ander straatmeubilair. Deze werkzaamheden voert de gemeente meestal niet zelf uit. Zij huurt hiervoor een aannemer in die in opdracht van de gemeente de werkzaamheden oppakt.

Klantenbegeleider

Als u overweegt om een kavel te kopen, dan komt u in contact met één van onze klantbegeleiders. Zij zijn uw aanspreekpunt en kennen de verschillende gebieden en de bouwkavels goed. Zij helpen u bij de diverse stappen die u gaat zetten op weg naar uw droomhuis.

Grondverkoper

Als u een kavel koopt van de gemeente, dan gaat u een contract aan met de gemeente. U koopt grond van de gemeente.

Ontwerpbegeleider

Zodra u een kavel heeft gekocht, gaat u aan de slag met het ontwerpen van uw woning. Met het kwaliteitsteam (Q-team) van de gemeente gaat u vervolgens in gesprek. Zij kijken of het ontwerp (of de wensen ten aanzien van het ontwerp) passen binnen de randvoorwaarden. De leden van het team denken met u mee over mogelijke oplossingen en/of aanpassingen van het ontwerp. Het Q-team bestaat uit een stedenbouwkundige, architect, klantbegeleider en een medewerker afdeling vergunningen

Bouwplantoetser / vergunningverlener

Als u gaat bouwen, hoeft u sinds 2010 maar één geïntegreerde vergunning aan te vragen in plaats van meerdere vergunningen. Deze geïntegreerde vergunning heet de omgevingsvergunning. Zodra het ontwerp van uw woning is goedgekeurd, kunt u deze omgevingsvergunning aanvragen. De gemeente beoordeelt vervolgens of uw plan voldoet aan alle regels en voorschriften. Mocht dat het geval zijn, dan ontvangt u de vergunning.

Toezichthouder / handhaver

Tijdens de bouw van de woning komt de gemeente regelmatig even kijken. De gemeente kijkt of u de woning volgens de regels en de verleende vergunning bouwt.

Beheerder

Kavels die niet zijn verkocht, moet de gemeente onderhouden. Ook zorgt de gemeente ervoor, dat de omgeving er netjes blijft uitzien. Zo maait de gemeente bijvoorbeeld regelmatig het gras op niet-verkochte kavels en veegt zij de straten. Zijn er desondanks klachten, dan kunnen bewoners contact opnemen met het meldpunt.


Login

Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Je ontvangt per e-mail een activatielink waar je een nieuw wachtwoord in kunt voeren. Bij eventuele problemen kun je contact opnemen met info@gemeentehengelo.nl
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Type nogmaals uw wachtwoord:
De link die u heeft gevolgd is inmiddels verlopen. Zorg ervoor dat u binnen 10 minuten na wachtwoord vergeten aanvraag, het wachtwoord wijzigt. Wilt u uw wachtwoord alsnog wijzigen, doe dan een nieuwe aanvraag. Uw wachtwoord is succesvol ingesteld, u kunt nu met dit wachtwoord inloggen.