Zelf bouwen, wie schakel je in

Een huis bouwt u niet alleen

https://www.kavelsinhengelo.nl/zelf-een-huis-bouwen-hoe-gaat-dat/zelf-bouwen-wie-schakel-je-in/headerbeeld-01jpg/RESIZE-image-header.jpg

Zelf bouwen, wie schakel je in

Een huis bouwt u niet alleen. U heeft verschillende partijen nodig die u helpen bij het ontwerp, de begeleiding en/of de bouw van uw woning. U bepaalt zelf wie u inschakelt en welke werkzaamheden u uitbesteedt of juist zelf wil doen.  Het heeft te maken met de tijd die u tot uw beschikking heeft, de ervaring die u heeft met bouwtechnische zaken en het beschikbare budget. De keuze is aan u. We zetten de mogelijkheden voor u op een rij.

Architect of aannemer

Architect

  • Uniek ontwerp, geheel naar eigen wens

  • Bouwpartner die zorgt voor een scherpe offerte bij aannemers

  • Het huis is op de woningmarkt doorgaans meer waard

  • Kosten: Een architect vraagt gemiddeld 6 tot 8 procent van de bouwsom

Aannemer

  • Is goedkoper. Heeft vaak al een ontwerp klaar liggen of biedt een cataloguswoning aan

  • Het ontwerpen van een woning gaat sneller (zie voorgaande punt)

    • Bij aanpassingen aan het huis lopen de kosten snel op

    • Je hebt een minder sterke onderhandelingspositie bij de aannemer omdat je de keuze voor deze aannemer al hebt gemaakt

Bouwbegeleiding

Een huis bouw je vaak maar één keer in je leven. Een ervaren bouwer is dus bijna niemand. Dan kan het prettig zijn om iemand in te schakelen die niet alleen ervaren is, maar ook deskundig. Iemand die kritisch kijkt naar het bouwproces en checkt of de aannemer uw woning bouwt zoals is afgesproken.

Hulp van een deskundige

In sommige gevallen kan het handig zijn om een onafhankelijke deskundige te hebben die met u meekijkt en helpt de zaken op te lossen. De deskundige hoeft overigens geen professional te zijn. Het kan ook een handige klusser zijn die affiniteit heeft met de bouw en die u goed kent, zoals een familielid. U kiest zelf hoe ver u daar in wilt gaan. En misschien kunt u zelf het bouwproces prima op de voet volgen en bent u zelf de aangewezen partner voor de aannemer. 

Goed overleg

Natuurlijk is het de taak van de aannemer om de bouwopdracht tot een goed einde te brengen. Een tevreden klant is voor de aannemer belangrijk. Maar bouwen is een ingewikkeld proces. Ieder huis is anders en bij ieder huis komt een aannemer andere uitdagingen tegen. Uitdagingen die je in goed overleg met elkaar oplost. 

Inschrijven voor nieuwsbrief

               

Inschrijven

Wilt u dat wij u ook na 1 maart 2019 op de hoogte blijven houden over nieuwe kavels/plannen en kavelmarkten in de gemeente Hengelo dan kunt u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Tijdpad

 ‘Hoe lang duurt het voordat mijn woning klaar is?’ Het is een vraag die wij vaak horen. De vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het is afhankelijk van de keuzes die u maakt. Verschillende trajecten zorgen namelijk voor verschillende doorlooptijden.     

Verschillende trajecten zorgen voor verschillende doorlooptijden

Keuze 1 Zelf bouwen of samen Bouwen:
Het maakt voor het bouwtempo uit of u de enige opdrachtgever bent voor uw aannemer of dat u samen met een aantal medebouwers opdrachtgever bent. Als u de enige opdrachtgever bent, dan gaat het bouwproces doorgaans sneller. U heeft de regie en hoeft niets af te stemmen met uw medebouwers. Kiest u voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO)? Dan bent u samen met uw medebouwers de opdrachtgever. Het duurt dan vaak iets langer voordat u de sleutel van uw woning krijgt. Bij CPO bent u, samen met uw toekomstige buren, uw eigen projectontwikkelaar. U koopt gezamenlijk grond en bouwt daarna, ieder afzonderlijk, een eigen woning. Tijdens de bouw moet u rekening houden met uw medebouwers. Dat kan van invloed zijn op het bouwtempo.

Keuze 2: Manier van Bouwen
Verder is het tempo afhankelijk van de manier van bouwen. Bouwt u met zogenaamde prefab onderdelen (d.w.z. kant-en-klare), dan is uw woning sneller klaar dan bij woningen die steen voor steen op de bouwplaats worden opgebouwd.

Als u zelf alleen een traditionele woning bouwt moet u rekenen op een doorlooptijd van ongeveer een jaar. Bij prefab bouw is de doorlooptijd een stuk korter. Reken dan ongeveer 6 maanden. Als u samen met anderen bouwt, moet u veelal rekening op een doorlooptijd langer dan een jaar.

Login

Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Je ontvangt per e-mail een activatielink waar je een nieuw wachtwoord in kunt voeren. Bij eventuele problemen kun je contact opnemen met info@gemeentehengelo.nl
Ik ben mijn wachtwoord vergeten
Type nogmaals uw wachtwoord:
De link die u heeft gevolgd is inmiddels verlopen. Zorg ervoor dat u binnen 10 minuten na wachtwoord vergeten aanvraag, het wachtwoord wijzigt. Wilt u uw wachtwoord alsnog wijzigen, doe dan een nieuwe aanvraag. Uw wachtwoord is succesvol ingesteld, u kunt nu met dit wachtwoord inloggen.